J

Jarmuż – warzywo wysławione przez dietetyków i doradców żywieniowych za cenne właściwości, jednak znienawidzone przez dzieci i zwykłych ludzi. „Halina, jak Ty robisz ten jarmuż?” „Pani! Jak to jeść? Toż to ma łykowate łodygi i smakuje jak trawa”. To wszystko prawda i choć niejeden znajduje magiczny sposób na okiełznanie tego niewdzięcznika to nadal nie dostrzegamy piękna tej rośliny.

Ktoś kiedyś powiedział, że znajdowanie piękna w zwykłych rzeczach i uwiecznianie ich na zdjęciach to oznaka wyjątkowej wrażliwości. I choć nie traktuję siebie jako wybitnego wrażliwca to niezmiennie fascynuje mnie świat roślin, a konkretniej to jak natura mogła stworzyć takie dziwadła? W tej chwili, pisząc tego posta, znad monitora wychylają się bazie – małe, włochate kokony, które aż się proszą o sesję.

Tymczasem – jarmuż. Jędrny, pofałdowany niczym flaki wieprzowe, w kolorze soczystej zieleni, tak nierealnej o tej porze roku. Przed Państwem botaniczna odmiana kapusty!

There are no comments